Isosaari avautui vierailijoille viime kesänä sellaisena kuin se oli varusmieskoulutuksen päättyessä kuusi vuotta sitten. Uutta ei ole rakennettu eikä vanhaa purettu tänäkään kesänä, mutta palveluja tulee jatkuvasti lisää.
Entinen upseerikerho sekä entinen varusmiesten ruokala tarjoavat yhteensä 350 ravintolapaikkaa kahden hiekkarannan ja kolmen saunan tuntumassa. Saarta isännöivä Suomen saaristokuljetus Oy ajaa hiljattain hankkimansa m/s Isosaaren laituriin viisi kertaa päivässä ja voi tuoda kerralla jopa 250 matkustajaa. Matka Helsingin Kauppatorilta kestää noin 40 minuuttia.
Suomen saaristokuljetuksen toimitusjohtajalla Tomi Ståhlbergillä on hymy herkässä. Vielä viime kesänä hän tuskaili vesibussi- ja ravintolajonojen kanssa.
”Nyt tänne on helppo tulla, hyvää ruokaa saa nopeasti ja ohjelmaa on koko perheelle. Ulkosaaristoon houkuttelee myös raikas meri-ilma.”
Golfpallo lentää hiekkarannan ja kaislikon yli
Saarelle on tuotu tänä kesänä poneja, joilla lapset saavat ratsastaa, ja hevosia kärryineen, jotka kuljettavat vierailijoita opastetuilla kierroksilla viikonloppuisin. Kävelijöille opastusta tarjotaan päivittäin helppokulkuisessa maastossa.
”Oppaat tuovat perspektiiviä koko Helsingin historiaan”, Ståhlberg sanoo. Luonto- ja historiakierroksista vastaa Aarresaaret, joka järjestää toisinaan myös muuta ohjelmaa, kuten ilmapistooliammuntaa.
Vielä 1900-luvulla saaressa ammuttiin tykeillä, ja siitä muistuttavat betoniset kasematit eli tykkitornit, joista vanhimmat ovat 1910-luvulta. Aluksi saarta linnoittivat venäläiset, ja itsenäistyttyään Suomi jatkoi siellä rannikkotykistön kehittämistä.
Rakennukset kertovat omaa tarinaansa Isosaaren historiasta. Upseerikerho rakennettiin 1800-luvun lopulla, nykyään Rikaman salina tunnettu ruokala 1930-luvulla sekä kasarmi ja rivitalot 1950–60-luvuilla.
1980-luvun lopussa Isosaaren kantahenkilökunta aloitti harrastuksenaan ainutlaatuisen rakennushankkeen, jonka tuloksista nautitaan yhä: 9-reikäinen golfkenttä. Vaativan par-3-kentän väylät ylittävät milloin hiekkarannan, milloin veden ja kaislikon. Tämän vuoksi saari suljetaan muilta kävijöiltä pelipäivinä, siis maanantaisin.
Auringonlasku ulkosaaristossa ja yöksi laivahotelliin
Kasarmi ja rivitalot eivät ole käyttökunnossa, mutta saaressa voi silti yöpyä, nimittäin m/s Isosaaren hyteissä. Osa yöpyy vierasvenesatamassa omissa veneissään, ja osa leirintäalueella teltoissaan.
”Tai riippumatoissaan. Se näyttää olevan tämän kesän trendi”, Ståhlberg naurahtaa. Kaikki vierailijat saavat käyttää leirintäalueen grilliä ja sosiaalitiloja, ja jälkiruuaksi voi poimia metsämansikoita ja vadelmia, joita venäläiset aikoinaan istuttivat.
Vaikka palveluja alkaa olla jo runsaasti, saaren isäntä vakuuttaa, että omatoiminen ulkoilija löytää helposti oman rauhan kuusikoista ja kallioilta. Onhan tilaa 74 hehtaaria, siis suurin piirtein saman verran kuin Suomenlinnassa, mutta kävijöitä on huomattavasti vähemmän ja asukkaitakin vain yksi.
”Täällä pääsee nauttimaan luonnonrauhasta ja ulkosaariston tunnelmasta. Täällä voi myös bongata esimerkiksi pesivän merikotkan sekä keväisin ja syksyisin hylkeitä.”
Lue lisää Isosaaresta täältä.
Tutustu Isosaaren kävelykarttaan täällä.
Isosaaren Facebook-sivuilla voi voittaa vaikkapa ilmaisen matkan, lounaan, opastuksen – kannattaa kurkata.